Konzuli kerületünk Oroszország 17 millió négyzetkilométernyi összterületéből mintegy 1 millió négyzetkilométert ölel fel, 20 millió lakosa az Oroszországi Föderáció lakosságának 14 százalákát teszi ki.

A konzuli kerülethez 10 közigazgatási egység tartozik:

a Tatár, a Baskir, аz Udmurt, а Mordvin, a Csuvas és a Mari köztársaság,

továbbá Szamara, Uljanovszk, Kirov és Orenburg megyék.

 

Konzuli kerületünk központja Kazan, itt helyezkedik el Főkonzulátusunk is.

A Tatár Köztársaság fővárosa Kazan, mely Oroszország egyik legrégebbi települése, 1,3 millió lakosával az ország ötödik legnépesebb városa. Szamara mellett a közép-volgai régió fontos kulturális, oktatási, politikai, gazdasági és sportközpontja.

Kazanban nedves kontinentális éghajlat uralkodik, amelyet hosszú, hűvös telek és enyhe, gyakran száraz nyarak jellemzik.

A legmelegebb hónap a július, a napi középhőmérséklet 20.2 °C körül alakul, míg a leghidegebb hónap a január, a napi középhőmérséklet 10.4 °C.

A települést 1005-ben bolgártörök (volgai bolgár) törzsek alapították, az első írásos feljegyzés 1117-ben említi. A 13. században már igen jelentős település, a Volgai Bolgárország, majd az Arany Horda fontos városa volt. 1438-tól a Kazanyi Kánság székhelye. 1552-ben foglalta el Rettegett Iván. 1919-től a Tatár Autonóm Köztársaság és 1990-től a Tatár Köztársaság (Tatárföld) fővárosa.

Kazany lakosságának fele orosz, másik fele tatár nemzetiségű, e kettőség a muszlim és keresztény kultúra harmonikus keveredését adja, amely főként az építészetben mutatkozik meg. A békés együttélésre a lakosok igen büszkék, a keresztények és a muszlimok, illetve az orosz és tatár származásúak együtt dolgoznak, tanulnak, szórakoznak.

Kazany diákváros, egyetemein 140 000 diák tanul. A legnagyobb és legrégebbi egyeteme a Kazanyi Állami Egyetem (KFU), melyet 1804. november 17-i rendeletével I. Sándor cár alapított. Ez Oroszország második és egyben egyik legjelentősebb tudományegyeteme. Tanárait és hallgatóit olyan neves személyiségek fémjelezik, mint Lobacsevszkij, Tolsztoj, de itt tanult V.I. Uljanov (Lenin) is.

A város gazdaságában meghatározó a gépipar, a vegyipar, a petrolkémia, a könnyűipar és az élelmiszeripar, de jelentős a bankszektor, a kereskedelem és az építőipar is. Jelentőségét tekintve kiemelkedik repülőgép- és helikoptergyártása. Oroszország legnagyobb informatikai parkja szintén itt található, amely a kelet-európai tudományos parkok egyik legnagyobbja.

Kazan tiszta, rendezett és igényes település. A város egyik kiemelkedő látnivalója a 2000-ben az UNESCO Világörökség részévé választott, eredetileg erődítményként szolgáló Kazani Kreml, mely a Kazanka folyó fölött magasodó dombon helyezkedik el.

Tatárföld egyik nemzeti édessége a chak-chak, amely egy olajban sült, mézes, apró hengerekké formált tészta.

(forrás: Wikipédia, Utazom)