Főkonzulátusunk, valamint a tatár A.H. Halikov Régészeti Intézet közös szervezésében három, 2023-ban megjelent magyar vonatkozású, magyar és orosz nyelven, ill. magyar nyelvű jegyzetekkel ellátott régészeti kiadvány bemutatójára került sor 2023. november 13-án a Tatár Tudományos Akadémia székházában. A rendezvényen megjelentek a tatár, mari és Penza megyei régészeti és történettudományi körök, a tatár elnöki hivatal, a köztársasági állami szervek, a DT képviselői, valamint egyetemi hallgatók.

A könyvbemutatót Rifkat Minnyihanov, a Tatár Tudományos Akadémia elnöke, Szűcs Szergej kazani főkonzul, videofelvételen Türk Attila, a PPKE Régészettudományi Intézetének vezetője és Ljudmila Grigorjeva, a Mari Történettudományi Intézet igazgatója nyitotta meg.

A bemutatott kötetek:

  • Halikov A.H.: Magna Hungaria a Volga és az Urál között (a Halikov Régészeti Intézet és a BTK Magyar Őstörténeti Kutatócsoport kiadásában, az Eurázsiai Sztyeppék Régészete sorozat 27. száma, 155 old.)

 

  

 

  • Beloribkin G.N., Izmajlov O.V. Melnyicsenko O.V., Oszipova T.V., Pavlihin A.H., Halikov A.H..: Az armijovszkij kurgánsír (a Halikov Régészeti Intézet és a BTK Magyar Őstörténeti Kutatócsoport kiadásában, az Eurázsiai Sztyeppék Régészete sorozat 28. száma, 479 old.)

 

  

 

  • Nyikityina T.B.:  Veretes övek a Vetluga-Vjatka folyóköz 9-11. századi régészeti hagyatékában (a BTK Magyar Őstörténeti Kutatócsoport, PPKE Régészettudományi Intézet, Martin Opitz kiadó gondozásában. 227 old)

 

  

 

A megnyitót és a kötetek ismertetését követően bemutatásra került a PPKE Régészettudományi Intézet által rendelkezésünkre bocsátott, a honfoglaló magyarok harcművészetét bemutató orosz nyelvű ismeretterjesztő kisfilm. A rendezvényt borkóstoló zárta.