Hírek

Október 23-i rendezvények Kazányban

Budapestet ábrázoló korabeli archív felvételekből összeállított fotókiállítás és a Puskás Ferenc életéről, pályafutásáról készített dokumentumfilm segítette feleleveníteni az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából megrendezett nemzeti ünnepi fogadás résztvevői számára a hat évtizeddel ezelőtt Magyarországon történteket, amikor is a magyar nép kifejezte hatalmas vágyát, hogy egy szabad és független országban éljen.
Tovább

Magyar kulturális-tájékoztató központ Kazányban

A 2015 áprilisában megnyitott magyar főkonzulátus ismertsége fokozatosan növekszik Kazányban, s ezzel párhuzamosan megjelennek a tatár-magyar együttműködés új formái is. Helyi kezdeményezésre a Kazányi Szövetkezeti Főiskolán „Szeretlek, Magyarország!” elnevezéssel Magyarországot bemutató kultúrális-tájékoztató központot avattak, s a központ máris több eseménnyel hívta fel magára a figyelmet.
Tovább

Galgóczy Árpádot méltatták Kazányban

Egy nem mindennapi történet főszereplője volt Galgóczy Árpád magyar költő és műfordító, aki politikai fogolyként 13 évet töltött a GULÁG-on. Sok évtizeddel hazatérését követően és a korábbi sikertelen próbálkozások után – főkonzulátusunk közreműködésével – az 1956-os forradalom 60. évfordulóját megelőző napokban Kazányban találkozott egykori rabtársa, a kiemelkedő kortárs tatár író, Ajaz Giljazov családjával, annak özvegyével és fiaival. A „büszke magyart” állva, taps kíséretében köszöntötték a vendégek.
Tovább